Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A STRÚMA MEGELŐZHETŐ.
A jódhiányos táplálkozás problémaköre szerteágazó és nagyon
sokoldalú. A legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban az, vajon milyen
táplálkozási stratégiákkal küzdhetünk e fontos elem hiánya ellen.
A jód - a többi főelemmel összehasonlítva - csak ritkán fordul elő.
Miután a Föld számunkra alig elképzelhető lassúsággal, de mégis állandó
változáson megy keresztül, az elemek egyike sem oszlik el egyenletesen a
környezetünkben.
A jód eloszlása
A jód bolygónk folyékony magjából a magmával együtt a tengerekbe
ömlik, s lávaként egyenetlenül oszlik el a Föld felszínén. A málló
kőzetből is kiválik, és oldható só formájában a talajba szivárog. Minél
sűrűbb/tömörebb a földfelszín, annál könynyebben köti meg az ily módon
kioldódó sót, illetve az esővel a földre érkező jódrészecskéket. Ha a
talaj laza, annál nagyobb mennyiségben jut ez az elem a talajvízbe, s
áll ily módon a növényzet és az állatvilág rendelkezésére.
Akadály nélkül...
"Jódhiány" alatt a táplálékban jelen lévő jód azon mennyiségét
értjük, amely nem akadályozza meg a strúma kialakulását.
Ehhez a folyamathoz társulnak egyéb olyan kozmológiai és éghajlati
történések is, amelyek befolyásolják a jód eloszlását a földfelszínen.
(Így például 4 jégkorszak felelős a felszín felbarázdálásáért, a morénák
és a finomabb talaj kialakulásáért.) E folyamatok elsősorban az utolsó
jégkorszakra voltak jellemzőek, amely úgy 20 000 évvel ezelőtt zajlott
le. A jég körülbelül 1000 m magasan feküdt a földréteg felett, s a
növekvő felmelegedéssel mozgásba kezdett. A jégréteg nyomása alatt
elkezdett felolvadni a jég, s a vízzel egyetemben kimosta a szétmállott
kőzetet. A völgyekben, amelyeken a gleccserek áthaladtak, a jód
kimosásának folyamata hosszabban tartott és hatásosabb volt, mint a
völgyet körülvevő magaslatokon.
Így lehetséges, hogy Svájcban a Berni-fennsíknak jódban gazdagabb a
talaja, mint a körülzárt völgynek.
TUDTA? Mindehhez járul még az a tény, hogy a nagy jódraktárakból, a
tengerből a jód elpárolog, az atmoszférában a nedvességben és a szilárd
részecskékben kondenzálódik, és az esővel visszakerül a szárazföldre.
Tehát a szél irányában, amely a felhőket a szárazföld fölé tereli,
megnövekszik a talaj jódtartalma a kontinensen. Azoknak a tájaknak a
talaja, ahol nem fúj sokat a szél, szegényebb jódban.
Jódkoncentráció a növényekben és állatokban (mg/100 g)
A szárazföldről:
Rozskenyér......................................8- ,5
Fehér kenyér....................................5,8
Zabpehely........................................4- ,0
Burgonya..........................................- 3,8
Rizs..............................................- .....2,2
Sertésmáj......................................1- 4,0
Folyóvíz..............................01-90 mg/l
A tengerből:
Foltos tőkehal.............................243,0
Közönséges tőkehal.................120,0
Vörös sügér................................124,5
Hering............................................- 66,5
Sima lepényhal............................28,1
Alga........................akár 2400 mg/g(!)
Tengervíz.................................50 mg/l
Jódhiány és a pajzsmirigy betegségei
Tudjuk, hogy a pajzsmirigy megduzzadása, a strúma vagy golyva, jód
adagolásával csökkenthető. Ez megfordítva is igaz - ha a táplálékkal
felvett jód nincs elegendő mennyiségben jelen, strúma kialakulásához
vezet. A jódhiány nagyságrendje és a strúma fellépésének gyakorisága
közötti összefüggés bizonyítható. Anélkül, hogy a jód előfordulási
területeit meghatároznánk, a Föld jódhiányos területei statisztikailag
feltérképezhetők lehetnének az ugyanezen területek lakossága körében
százalékosan előforduló strúmamegbetegedések alapján.
Tudományos szempontból azonban biztosabb, ha a vizelettel
kiválasztott jód mennyiségének meghatározásával állítunk fel
összefüggést a jód mennyisége és a strúma kialakulásának gyakorisága
között, hogy így bizonyítsuk, milyen mértékűnek kell lennie a
jódhiánynak ahhoz, hogy strúma kialakulásához vezessen.
A jód mint a megelőzés eszköze
Általánosságban kijelenthető, hogy Európa országai jódhiányos
területnek bizonyulnak. Az a tény is bizonyítható, hogy a táplálékkal
felvett napi 150-250 mg jód megakadályozza a strúma kifejlődését.
Következtetésképpen a jódhiányos területeken terapeutikus
meggondolásból pótolni kell a táplálékból hiányzó jód mennyiségét. Az
adagolás mértékét az egyén fejlődési stádiumához és a különböző
életkorhoz kell igazítani!
Napi jódszükséglet (mg)
A szárazföldről:
Csecsemők................................50-80
Gyerekek (1-9 év)..................100-140
Gyerekek (10-12 év).............140-180
Fiatalok (13-18 év)........................200
Felnőttek 50 éves korukig...........200
Felnőttek 50 év felett.....................180
Terhesek........................................23- 0
Szoptató anyukák..........................260
Biztos védelem
A legfontosabb kérdés, hogyan juttassuk be a jódot a szervezetbe.
Miután az élelmiszerekben a jód koncentrációja igen különböző, alig
lehetséges, hogy a táplálékkal elegendőt vegyünk magunkhoz belőle.
Kivételt képezne, ha rendszeresen fogyasztanánk tengeri halat, ami
azonban alig lehetséges, a tabletták és tinktúrák bevételét pedig
valószínűleg nem tartanánk be.
Bebizonyosodott azonban, hogy az étkezési só jódozása - megfelelő
napi fogyasztás esetén (6-8 g) és megfelelő mennyiségű jód hozzáadásával
(20 mg/kg) - biztos védelmet nyújt a strúma kialakulásával szemben.
JÓ TUDNI! Vajon van-e mellékhatása, esetleg veszélye a napi 200 mg
jód bevitelének? Nincs! A terápiás céllal, nagy dózisban bevitt jód
adagolását orvosilag indikálni és ellenőrizni kell. A napi 200 mg
bevitele viszont minden pánikkeltéssel szemben bátran megtehető.
Jódozott sót az asztalra!
Nem tudjuk teljes biztonsággal, mely táplálkozás a legegészségesebb,
de azt tudjuk - sokszor azt is csak részben -, mi az, ami kárunkra van
és mi hiányzik. A hiányzó dolgokat, így például a jódot is, gyakran
pótolnunk kell, ha egészséges pajzsmirigyet szeretnénk. Ennek praktikus
okokból a legjobb módja, ha jódozott sót fogyasztunk. A jód táplálékon
keresztüli pótlása tudományosan igazolt, preventív hatású és rendkívül
nagy jelentőségű.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Szinte el sem hiszem, de...