Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Orvos klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is , meghívók küldése. és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.Hívd meg a többi ismerősödet is! Meghívók küldése.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Orvos klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A bogyósok daganatellenes hatásukat számos biológiai tényező szerencsés együttállásának köszönhetik.
Ezek között említhetők a bioaktív növényi hatóanyagok, fitonutriensek, pl. a gyümölcsök élénk színét adó polifenolok (flavonoidok, proantocianidok) és a ligninek.
A hatásmechanizmus valóban sokrétű, egyrészt a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítése (antioxidáns és gyulladáscsökkentő effektus), másrészt valószínű, hogy a bogyós gyümölcsök hatóanyagai többek között számos, a tumorsejtek anyagcseréjében, növekedésében és a sejtek osztódásában résztvevő enzim, növekedési és gyulladást generáló faktor működésére is hatással vannak. A legújabb kutatási eredmények szerint ezek a hatóanyagok a daganatos betegségek kezelésében is segítségünkre lehetnek, hiszen érzékenyebbé teszik a kóros sejteket a kemoterápiás készítmények hatására, illetve segíthetnek kivédeni az agresszív terápia mellékhatásait.
A "fito" szó görög eredetű, és "növény"-t jelent. A növények azért termelnek hatóanyagokat, hogy megvédjék magukat a baktériumoktól, vírusoktól, penészektől és élesztőktől valamint a napsugárzás káros hatásaitól. Amikor növényi hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, ezek a vegyületek segítenek megóvni szervezetünket a szabad gyökök és néhány karcinogén (rákkeltő) anyag ellen, valamint hozzájárulnak jó egészségi állapotunk megőrzéséhez és ahhoz, hogy tovább éljünk. |
Bár étrendünkben számos más bogyós gyümölcs is
szerepelhet, az említett vizsgálatban az Észak-Amerikában széles körben
fogyasztott fajták (fekete és vörös áfonya , fekete és
vörös málna, szeder , szamóca ) hatását vizsgálták. A
kísérletben nem csupán az izolált hatóanyag, hanem a tényleges
fogyasztási forma (pl. gyümölcslevek, fagyasztott, szárított gyümölcs)
hatását vették górcső alá és állapították meg daganatmegelőző
hatásukat.
Azonban a bogyós gyümölcsökben megtalálható polifenolok esetleges további daganatmegelőző hatásmechanizmusának megismerése és a biológiai hasznosulás kérdése a jövő kutatóinak feladata.
A bogyós gyümölcsök nem csak egészségesek, de fogyni is lehet velük:
Segíti a szervezet vitaminfeltöltését az őszi hónapokban. Immunrendszer erősítő, béltisztító és bőrszépítő hatású, ezen kívül pedig elősegíti az eredményes, tartós fogyást. Mint minden diétánál, ennél is javasolt a napi két liter szénsavmentes víz, vagy gyógytea elfogyasztása. A diéta elkezdése előtt kérd ki a háziorvosod véleményét!
A bogyós gyümölcsökről...
Ezek a gyümölcsök lédús, húsos gyümölcsök, húsukba általában apró magvak ágyazódnak. Botanikai szempontból a szeder, az eper és a málna nem bogyós, hanem magvas gyümölcs, mégis ez alatt a gyűjtőfogalom alatt árulják.
A szeder: már az ókorban is
gyógynövényként tartották számon. Magas a karotin tartalma, ezért a
legfontosabb A-provitamin forrásunk.
A szőlő: az
egyiptomiak bort állítottak elő belőle, a természet ajándékának
tekintették. A szőlőcukor rengeteg energiát szolgáltat, és gyorsan
bekerül a vérbe. Ballasztanyagai segítik az emésztést, antociánjai pedig
a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
segítenek.
Az eper: véletlenül fedezték fel
Franciaországban. Először tudatosan 1870-ben ültették. Serkenti az
emésztést és a veseműködést, immunerősítő, tisztító hatású, segít a
sejtek fejlődésében. Gazdag ásványi anyagokban, gyümölcssavban, C-, B1-,
B2- és A-vitaminban.
A fekete ribizli: Közép-, és
Kelet- Európából származik. A 16. századtól kezdve termesztik. A
gyümölcs gazdag káliumban, kálciumban, foszforban, pektinben és
gyümölcssavakban. Szokatlanul magas C-vitamin tartalma. A fekete
ribiszke az emberi szervezet szempontjából a legértékesebb bogyós
gyümölcsfajtának számít.
A fekete áfonya: már a
középkorban gyógynövényként volt ismert. Nagy mennyiségben tartalmaz
citrom-, alma- és más gyümölcssavakat, gazdag ásványi anyagokban,
elsősorban vasban, cserzőanyagokban és vitaminokban. Antocián tartalma
erősíti az immunrendszert, és jelentősen késlelteti az öregedési
folyamatokat.
A málna: a kőkorszakban is ismerték,
de csak az ókorban használták először gyógynövényként. A málna cukrot,
gyümölcssavat, pektint, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, kálium),
valamint A provitamint, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
A
vörös áfonya: különösen magas C-vitamin tartalommal
rendelkezik. Az áfonya segíti a bél- és hólyagműködést.
A
ribizli: káliumot, kálciumot, foszfort, sok pektint tartalmaz,
gazdag citromsavban és más gyümölcssavakban. Különösen magas C-vitamin
tartalma.
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Az 5 legjobb immunerősítő
Akne, korpa, száraz bőr - mire utal?
Hogyan együk az áfonyát, hogy gyógyítson?
Nutri-Mag