A monda szerint Nagy Károly annyira bízott a
cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelező
termesztését. E rendelet már rég hatályát vesztette, de nem lenne
ildomos megfeledkezni a gyógynövénynek is méltán elfogadható cékláról.
Ismerjük meg!
A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik.
Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban
szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere
van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere
húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet
gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet
sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is
használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.
Miért jó?
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere
folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek
szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a
vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos
helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla,
A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig
folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot.
Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a
szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk
javulhat.
A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors
energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran
fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs
zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb
vasat.
Hogyan
fogyasszuk?
A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják,
illetve fogyasztják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek.
Az élelmiszer-feldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt
bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport, valamint
sűrítményt is.
Hetente egyszer ajánlott "céklanapot" tartani, ami azt jelenti, hogy
érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet
meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek
közzé, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebbé válik. Így
fogyasztva kiváló májtisztító hatású.
A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag
forrásunk.
A cékla elérhető már por alakban is a boltokban.
Tippek - tanácsok
Ha a céklát tápanyagokban gazdag talajban termeljük, a gumók jól
fejlődnek.
Sok háztartásban - főleg télen - főtt céklából készítenek
savanyúságot torma felhasználásával. Ilyenkor a céklát héjastól kell
megfőzni, ezért főzés előtt jó alaposan meg kell mosni. (Van, aki még
kefével is megtisztogatja). Lefedve vagy kuktában kislángon hamarabb
megfő, illetve megpuhul.
Érdekesség
A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben
termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott
gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését.
A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak
lázcsillapításra használták a céklát.
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös
változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel,
hogy a cékla vörös festékanyaga a betain hatékonyan lép fel a
rosszindulatú dagansejtekkel szemben.
A Cékla a Magyar Aloe Vera! Fogyassz belőle minél többet!
>Olcsóbb és finomabb, mint bármelyik Patikai vitamin, vagy
étrend kiegészítő!!!
>A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére,
fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a
klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs
zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra - mint
például a szemfáradás vagy szürkehályog -, szív-, és vérnyomás
rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A
várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a
vérképzésben.
>Nyersen, reszelve vagy szeletekben
>A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt,
mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél
nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb
éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld
leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy
reszelve fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá
almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha
nassolnál valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a
vérképzést és kiváló antioxidáns.
>
>Préseld ki a levét!
>A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj.
Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3
dl-rel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a
betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével,
almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve
készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak. Fogyasztás
előtt a hűtőben tárolni 1-2 órát.
>Tálald köretként, főételként vagy desszertként!
>A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted.
Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz
vagy akár édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket
változatos és egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti
vacsora végén tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?
>Mindegy hogyan, de fogyaszd!
>Hiszen nagyon egészséges, és láthatod, hogy az
elkészítésének számtalan módja van. Használd ki a természet gyógyító
ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen a betegséggel
foglalkoznod! Készítsd el ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés
vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!
>Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető
céklasaláta recept
>Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1
vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi
olívaolaj és egy kis só.
>Így készítsd a salátát: Az alaposan megmosott céklát hámozd
meg, öblítsd le, reszeld vékonyra és tedd be egy tálba. Ezután a
megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd
meg, add hozzá a citromlevet, olíva olajat és a mézet. Forgasd össze
alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is
fogyaszthatod, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.
>Bolondítsd meg egy kis sajttal: sült cékla és kecskesajt
saláta
>Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány
gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.
>Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket
pedig tedd félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány
gerezd fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót,
önts rá egy kis olíva olajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be
egy sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet önts át
egy tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva
olajjal önts fel a levet.
>A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet,
még melegen, mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajt
darabokat, díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le
az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt
fogyaszthatod.
>
>
A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek
kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési
rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok
kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak
kezelésére, szempanaszokra - mint például a szemfáradás vagy
szürkehályog -, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére,
valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a
fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.
Nyersen, reszelve vagy szeletekben
A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő
szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak
egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb éttermek
ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A
mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve
fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy
körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha nassolnál
valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és
kiváló antioxidáns.
Préseld ki a levét!
A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a
cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-rel
fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek -
nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy
egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss
és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak. Fogyasztás előtt a
hűtőben tárolni 1-2 órát.
Tálald köretként, főételként vagy desszertként!
A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted. Húsok
mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz vagy
akár édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket változatos
és egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti vacsora végén
tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?
Mindegy hogyan, de fogyaszd!
Hiszen nagyon egészséges, és láthatod, hogy az elkészítésének
számtalan módja van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy
minél kevesebb időt kellejen a betegséggel foglalkoznod! Készítsd el
ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek
tüneteinek enyhítése céljából!
Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta
recept
Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2
kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis
só.
Így készítsd a salátát: Az alaposan megmosott céklát hámozd
meg, öblítsd le, reszeld vékonyra és tedd be egy tálba. Ezután a
megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd
meg, add hozzá a citromlevet, olíva olajat és a mézet. Forgasd össze
alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is
fogyaszthatod, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.
Bolondítsd meg egy kis sajttal: sült cékla és kecskesajt saláta
Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd
fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.
Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig
tedd félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány
gerezd fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót,
önts rá egy kis olíva olajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be
egy sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet önts át
egy tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva
olajjal önts fel a levet.
A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet, még
melegen, mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajt
darabokat, díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le
az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt
fogyaszthatod.
Kapcsolódó cikkek:
Az 5 legjobb immunerősítő
Akne, korpa, száraz bőr - mire utal?
Hogyan együk az áfonyát, hogy gyógyítson?
Hogyan védenek meg a bogyós gyümölcsök a ráktól?