Gyógyító ételeink
Mivel a táplálkozásunk adja meg az alapot immunrendszerünknek és
egészségünknek, szeretném felhívni a figyelmeteket gyógyító ételeinkre.
Építsük be őket rendszeresen táplálkozásunkba!
Zab
- koleszterinszintet csökkenti - főleg a
korpája
- jót tesz a szívnek (Magnéziumnak hála)
- vércukorszintet szabályozza
- rákmegelőző hatású
- kelés-érlelő
- bőrgyulladás-ellenes (forrázd le, hűtsd ki,
majd kend a testedre)
- enyhe hashajtó hatású magas rost tartalma
miatt
- könnyen emészthető (zabliszt is!)
- gyerekeknek és időseknek is adható
- gyomor és bélbetegeknek is adható
- jó roboráló, azaz a fizikai és szellemi
teljesítőképességet megnöveli
- enyhe nyugtató hatású
Sárgabarack
- elsősorban tumor növekedés gátló hatású (erős
antioxidáns hatása által, melyet a benne található magas Béta karotin
szintnek köszönhet; a Béta karotin az A vitamin elővitaminja)
Van egy nép, akik nem ismerik a rákot, elsősorban a
sárgabaracknak hála. Erről itt
olvashatsz. Sárgarépa
- tumor növekedés gátló hatású (erős
antioxidáns hatása által, melyet a Béta karotinnak is köszönhet)
- koleszterinszintet csökkenti
- székrekedésben szenvedőknek is ajánlott, mert
lazítja a székletet
Cékla
- rengeteg vitamint és ásványi anyagot
tartalmaz (kálium, kálcium, jód, vas)
- emésztést serkentő
- vízhajtó hatású
- segíti a húgysav kiválasztását (ezért a
céklalé a köszvényeseknek kiváló)
- nyersen rákellenes hatású (elsősorban a benne
található növényi festéknek hála)
- káros koleszterinszintet csökkenti
- általánosan jó hatást gyakorol a szervezetre
és sokféleképpen készíthető el (salátaként, kifacsarva, reszelve
almával, illetve héjában főzve vagy sütve)
Étkezési bab
- jó székletszabályozó (benne található növényi
rostoknak hála)
- káros koleszterinszintet csökkenti
- vérnyomást csökkenti
- szabályozza az inzulin- és vércukorszintet
Alma
- remek gyógyszere a szívnek
- kiváló értisztító és koleszterincsökkentő
- A, B és C-vitaminforrás, jódot, magnéziumot és vasat is
tartalmaz
- héja vírusölő anyagokat tartalmaz
(gyerekeknek adhatunk almahéjteát mézzel, ha náthásak)
- székrekedés esetén kiváló, ha édes almát
fogyasztunk (rostok segítenek)
- ugyanakkor hasmenés esetén reszelt, kicsit
állni hagyott, ezáltal megbarnult almát fogyasszunk, ám ilyenkor a
savanyú fajtát válasszuk (a gyümölcs húsában található pektin megköti a
baktériumot)
- emiatt rendszeres fogyasztásával
elkerülhetjük a bélfertőzéseket
- pektinje csökkenti a vér koleszterinjét,
ezáltal a szívbetegéségek megelőzésére is alkalmas; az elfogyasztott
koleszterin a pektin hatására addig marad a bélcsatornában, amíg ki nem
ürül, ezért két étkezés között fogyasszunk el 1-1 almát
- a pektin ezen kívül még képes megkötni az
ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket, amik a nem kellően
tisztított ivóvízből kerülhetnek szervezetünkbe illetve a városi élet
egyéb velejáróival - fogyasszunk belőle minden nap, ha városban élünk
- mivel a pektin a vastagbélben megköti a
rákkeltő anyagokat, ezért kiváló rákmegelőző hatású
- a friss almalé üdítő és kiválasztást segítő
ital, hiszen a vese és a máj működését is szabályozza vitamin-, foszfor,
és almasav-tartalmának köszönhetően
- emaitt hatékony gyulladás, emésztési zavar
esetén is
- rekedtség és álmatlanság ellen is vessük be
kedvező hatásait
- rendszeres fogyasztásával a köszvényt is
elkerülhetjük a néphagyomány szerint
Burgonya
- B, C-vitaminforrás, káliumot, kálciumot és magnéziumot
tartalmaz
- zölden mérgező
- jó tápanyag
- cukorbetegeknek nem javasolt magas glikémiás
indexe miatt
Fokhagyma
- kiváló baktérium és vírusölő
- herpesz egyik ellenszere
- az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum -
és erre aztán nem fog rezisztencia kialakulni
- vérnyomás csökkentő hatású
- értisztító
- immunstimuláló
- hatékony rákmegelőző
- C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns,
B-vitamint is tartalmaz
- oda is eljut, ahova a gyógyszer nem
- nyersen és szétrágva hat igazán (erről már
írtunk az oldalon), tehát ha megsütjük, elveszíti értékes tulajdonságait
- vesegyulladás, bélhurut és tüdőgyulladás
esetén vessük be
Káposzta
- B, C U és P-vitaminokban gazdag (ezek a
citrusbioflavonok)
- klorofillt tartalmaz
- rostot tartalmaz (emésztésre kiváló,
székletrendezésre, stb.)
- kovászolt formájában magas B12
vitamintartalma van
- a savanyú káposzta kiváló béltisztító
- a savanyú káposzta levét székrekedés esetén
igyuk
- kiváló rákellenes tulajdonságú (fogyasszuk
hetente egyszer legalább - vastagbél kényeztetésére és rák elkerülése
véget)
- ugyanakkor jódot rabol a szervezettől
- gyomorfekély és egyéb emésztőrendszeri fekély
gyógyulását 80%-ban lerövidíti
- ízületi gyulladás esetén mézes megtördelt
káposztalevéllel borogassuk a fájó testrészünket, amit aztán
nejlonfóliával tekerjünk körbe és hagyjuk bekötve egy órára vagy egész
éjszakára
Retek
- aktivizálja a máj és az epe működését
- antibiotikus hatású (csípős ízének hála)
- húgyúti fertőzéseknél is bevethetjük tisztító
hatása miatt
Vöröshagyma
- természetes antibiotikum
- segíti a légutak tisztulását
- megfázáskor vessük be a hagymahéj teát
(keresővel megtalálhatjátok a pontos receptet az oldalon Valinak hála)
- csökkenti a vércukorszintet
- csökkenti a szívbetegségek kockázatát
- vérrög-oldó, azaz trombózis ellenes hatású
- rákellenes hatása is igen jó
Torma
- baktériumölő hatású
- ezért vessük be nátha, megfázás és
arcüreggyulladás esetén
- asztmásokon is segít
- légcsőhurutnál és köhögésnél is fogyasszuk
- kitisztítja az orrjáratokat
Paradicsom (hú, én ezt imádom
a legjobban a hagyma mellett)
- rákmegelőző
- zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz
- főzve jobban tárolódik a hatóanyaga (persze
csak ha mi tesszük el a paradicsomlevet, nem a boltit vesszük)
- festékanyaga és egyben fő hatóanyaga a
likopin
Fogyasszátok őket nyersen, salátákban, hisz úgy
hatnak igazán!
Jó étvágyat és jó egészséget!
Kapcsolódó cikkek:
Az 5 legjobb immunerősítő
Akne, korpa, száraz bőr - mire utal?
Hogyan együk az áfonyát, hogy gyógyítson?
Hogyan védenek meg a bogyós gyümölcsök a ráktól?